ΕΔΩ ΕΛΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΩΝ ΚΤΛ
Λίγα λόγια για εμένα
ΠΟΛΥΤΕΧΝIΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
Σύνδεσμοι


Για το ενιαίο νόμισμα, η δημοκρατία είναι επικίνδυνη
1395 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012
14:13

Του Peter Coy

Ως πολιτικός, γνωρίζεις ότι η θέση σου είναι δύσκολη, όταν αυτό που φοβάσαι περισσότερο είναι η κοινή γνώμη. Η πολιτική και η οικονομική ελίτ της Ευρώπης παραμένουν αφοσιωμένες στο ευρώ. Ωστόσο, οι λαοί της Ευρώπης είναι πολύ λιγότερο ενθουσιώδεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που απαιτείται προκειμένου να διαφυλαχθεί το ενιαίο νόμισμα των 17 κρατών. Οι πιστωτές, όπως οι Γερμανοί, δεν θέλουν να ανοίγουν τα πορτοφόλια τους, ενώ οι οφειλέτες, όπως οι Έλληνες, δεν θέλουν να υποτάσσονται στις επιταγές των χωρών που διαθέτουν χρήματα. Έτσι, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος.


Η τελευταία δημοκρατική απειλή για το ευρώ προέρχεται από τους Iρλανδούς, που έχουν μια παράδοση στις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός Enda Kenny ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση θα ορίσει μια ημερομηνία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την έγκριση του νέου δημοσιονομικού συμφώνουν της Ε.Ε. Εμφανίστηκε αισιόδοξος, λεγόντας πως το δημοψήφισμα θα δώσει ευκαιρία στον ιρλανδικό λαό να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της χώρας στο ευρώ. Φυσικά, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η απάντηση στην ψηφοφορία να είναι αρνητική. Ο Thomas Costerg, οικονομολόγος της Standard Chartered στο Λονδίνο σχολίασε: "Αυτό το δημοψήφισμα ενέχει τεράστιους κινδύνους... μπορεί να εντείνει τη νευρικότητα για το μέλλον της περιμέτρου της ζώνης του ευρώ. "

Υπάρχει ένα φωτεινό σημείο για τον Kenny. Προκειμένου να διασφαλίσουν το ιρλανδικό «ναι», οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ενδέχεται να χαλαρώσουν τους όρους του ιρλανδικού προγράμματος στήριξης. "Το δημοψήφισμα παρέχει στην κυβέρνηση μικρή δυνατότητα επιρροής", λέει ο Liam Dunne, αναλυτής της Bloxham στο Δουβλίνο.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι που αγωνίζονται να κρατήσουν ενωμένη τη ζώνη του ευρώ είναι ότι όσες περισσότερες παραχωρήσεις κάνουν για χάρη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τόσο περισσότερο εξοργίζουν τους ψηφοφόρους στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία. Και, φυσικά, συμβαίνει και το αντίστροφο. Ούτε μια στιγμή ησυχίας για τους ευρωκράτες.

Ο Coy είναι συντάκτης Οικονομικών του Bloomberg Businessweek.

 

Πάντως αυτός κουμουνιστής δεν πρέπει να είναι..ετσι;

Θέλετε  φσισμό με  €  η δημοκρατία (σόρρυ <<ρεπούμπλικα>> γιατί δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά!) χωρίς €;

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
Δεν έχει αξιολογηθεί

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ.Α.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
21/620 Ιουνίου
20/619 Ιουνίου
18/618 Ιουνίου
16/615 Ιουνίου
14/614 Ιουνίου
14/613 Ιουνίου
13/612 Ιουνίου
11/611 Ιουνίου
9/68 Ιουνίου
8/67Ιουνίου
7/66 Ιουνίου
6/65Ιουνίου
5/64 Ιουνίου
2/61 Ιουνίου
1/631 Μαΐου